Историята на дамските чанти

Малко известен факт е, че чантите се употребяват още от много древни времена. Само, че в началото са имали малко по-различно приложение. В миналото, хората са ги използвали основно за пренасяне и съхранение на семена, религиозни предмети или средства за лечение. Първоначално не само жените, но и мъжете са ги носели. Преди векове не само приложението, но и вида на чантите бил по-различен. Например в Нова Гвинея, чантите били плетени и доста наподобявали мрежа, декорирана с различни предмети като черупки от миди, пера и др. Тук дори се криела символика. За притежателите или производители на чанти с много миди можело да се определи, че основно се изхранват с морска храна.

Първите портмонета, наподобяващи модерните днес, се появили в началото на 16-ти век. По същото време, сред жените се появила мода за носене на специални чантички, в които те съхранявали своите носни кърпи.

Една от причините за появата на съвременните дамски чанти е „еволюирането на дамското облекло”. С годините, то се променяло и ставало все по-вталено, което това затруднявало използването и въобще слагането на джобове. Ето защо, жените започнали да използват допълнителен аксесоар – чантички, направени от коприна. В тях те съхранявали своите ветрила, парфюми или пудра за лице – все неща, които желаят да са им под ръка по всяко време. Освен промяната на облеклото и появата на чантичките, в края на 18-ти век станали популярни и плетените чантички, в които дамите обикновено държали своите пособия за плетене.

В стилно отношение, чантите претърпели еволюция в периода от 1800-та година до към 20-ти век като през този период се изменял не само дизайна им, но и формата. Промените се водели основно от промяната в стиловете на обличане. Чантите претърпявали промени и по отношение на размера. Те набрали все по-голяма популярност, особено към 20-ти век като дори засенчили интереса към шапките, които били популярни основно през 19-ти век.

В края на 90-те се появили различни компании, които започнали да произвеждат дизайнерски модели чанти, съобразени с модните тенденции. Те се наложили на пазара и към днешна дата, брандовете им продължават да бъдат символ на стил и добър дизайн.

Сред първите компании, които успяват да се наложат на пазара в световен мащаб са фирмите Coach, Gucci, Prada, Louis Vuitton, Fendi и др. като голяма част от тях са италиански компании, успели да се позиционират на световния пазар, благодарение на качествените модели, които предлагали. Също така, особено популярни са доста американски брандове като Coach, например.

Изследването на потребителските интереси, креативните идеи и други фактори, позволили на тези, както и на други компании да развиват идеите си и да създават различни видове дамски чанти – от малките чанти тип-портмоне, до големите пазарски чанти, често използвани в ежедневието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *