Рекламация и връщане

NovaChanta.com е напълно легален онлайн магазин, който има за цел да спазва всички законови разпоредби и същевременно да постигне пълно удовлетворение на клиентите си. Затова ние предлагаме възможност за предявяване на рекламация, както и за връщане на закупен продукт. Подробна информация може да откриете тук в тази страница, като всичко написано е съобразено с общите условия на сайта и закона.

1. Връщане или замяна на закупен продукт в законов срок

Да речем, че си купите чанта или друг продукт от нашият сайт, но впоследствие решевате, че няма да имате нужда от нея или пък вече имате подобна и искате да ни я върнете? Да това е възможно. Необходимо е обаче да поискате връщане или замяна с друг продукт в 14 дневен срок. След изтичане на срока не се допуска такова връщане. Освен това е наложително продукта да не е ползван, замърсен, повреден и т.н. Тоест трябва да бъде в изправно състояние и добър търговски вид. Да изглежда така, както сте го получили в стандартната опаковка. С две думи да може да бъде продаден отново. Този срок и тези правила са уредени в ЗЗП, както и в европейските регламенти, които РБ е длъжна да спазва като страна членка на ЕС. Когато желаете да се възползвате от правото си на връщане доставката за връщането или тази за замяната се заплаща от Вас-клиента! Разбира се тук говорим за случай, в който на стоката и няма нищо, не е открит определен дефект и Вие просто сте решили, да се откажете от нея!

2. Предявяване на рекламация

Рекламация може да се предяви от клиента, тогава когато той е открил определени дефекти в стоката или дадено несъответствие. Като тези дефекти пречат стоката да бъде използвана по нейното предназначение. Важно е, че при откриването на подобни е необходимо да се сигнализира за тях възможно най-бързо. При предявяването на рекламация е необходимо да ни върнете обратно стоката и ние трябва да установим дали има дефект и ако да, дали той е причинен вследствие на неправилна употреба или изначално го е имало (производствен). След установяването на дефекта и неговата причина, ако той е изначален в 30 дневен срок ние ще Ви предложим едно от следните решения на проблема- да остраним дефекта за наша сметка, да заменим стоката, да направим отбив от цената или да възстановим цялата сума за продукта.

3. Как да предявя своята рекламация?

Необходимо е само да се свържете с нас и да разберем точно какъв е проблема. Най-удобно това става като ни пишете на посоченият мейл в сайта. Трябва да ни предоставите информация какво желаете- връщане в 14 дневния срок или рекламация. Кога сте направили поръчката, кой е номера на поръчката, какъв е проблема с продукта или ако няма такъв защо желаете връщане.