Историята на дамските чанти

Малко известен факт е, че чантите се употребяват още от много древни времена. Само, че в началото са имали малко по-различно приложение. В миналото, хората са ги използвали основно за пренасяне и съхранение на семена, религиозни предмети или средства за лечение. Първоначално не само жените, но и мъжете са ги носели. Преди векове не само приложението, но и вида на чантите бил по-различен. Например в Нова Гвинея, чантите били плетени и доста наподобявали мрежа, декорирана с различни предмети като черупки от миди, пера и др. Тук дори се криела символика. За притежателите или производители на чанти с много миди можело да се определи, че основно се изхранват с морска храна.

Първите портмонета, наподобяващи модерните днес, се появили в началото на 16-ти век. По същото време, сред жените се появила мода за носене на специални чантички, в които те съхранявали своите носни кърпи.

Една от причините за появата на съвременните дамски чанти е „еволюирането на дамското облекло”. С годините, то се променяло и ставало все по-вталено, което това затруднявало използването и въобще слагането на джобове. Ето защо, жените започнали да използват допълнителен аксесоар – чантички, направени от коприна. В тях те съхранявали своите ветрила, парфюми или пудра за лице – все неща, които желаят да са им под ръка по всяко време. Освен промяната на облеклото и появата на чантичките, в края на 18-ти век станали популярни и плетените чантички, в които дамите обикновено държали своите пособия за плетене.

В стилно отношение, чантите претърпели еволюция в периода от 1800-та година до към 20-ти век като през този период се изменял не само дизайна им, но и формата. Промените се водели основно от промяната в стиловете на обличане. Чантите претърпявали промени и по отношение на размера. Те набрали все по-голяма популярност, особено към 20-ти век като дори засенчили интереса към шапките, които били популярни основно през 19-ти век.

В края на 90-те се появили различни компании, които започнали да произвеждат дизайнерски модели чанти, съобразени с модните тенденции. Те се наложили на пазара и към днешна дата, брандовете им продължават да бъдат символ на стил и добър дизайн.

Сред първите компании, които успяват да се наложат на пазара в световен мащаб са фирмите Coach, Gucci, Prada, Louis Vuitton, Fendi и др. като голяма част от тях са италиански компании, успели да се позиционират на световния пазар, благодарение на качествените модели, които предлагали. Също така, особено популярни са доста американски брандове като Coach, например.

Изследването на потребителските интереси, креативните идеи и други фактори, позволили на тези, както и на други компании да развиват идеите си и да създават различни видове дамски чанти – от малките чанти тип-портмоне, до големите пазарски чанти, често използвани в ежедневието.

Share Button

5 важни съвета за избор на чанта

Изборът на правилна чанта, може да подчертае фигурата ви и да се съчетае перфектно с любимото ви украшение. Също така избора на правилния модел е важен, тъй като ще я носите всеки ден, в продължение на месеци. Ето защо е препоръчително да се съобразите с някои детайли. Тези няколко съвета ще ви бъдат от помощ, ако се колебаете при избора на правилен модел.

  1. Дължина

Тук има едно просто правило, което трябва да запомните. Частта на тялото, където трябва да се пада чантата, когато седите. Ако бедрата ви са по-малки, редно е да си вземете по-малка чанта и когато седнете и я поставите върху тях, тя да се вписва добре. Малката дамска чанта ще създаде впечатление за повече женственост. Ако пък бедрата ви са по-големи, можете да си вземете по-голяма чанта, която да стои на нивото на талията ви като така ще ви направи да изглеждате с по-фина фигура. Всъщност, дамските чанти, които се носят на нивото на талията се комбинират добре с всяка фигура, придавайки й по-добър вид, така че е добре да имате поне един такъв модел в колекцията си.

  1. Размер

Хубаво е дамите да следват модните тенденции, но в случая с този моден аксесоар, това не е задължително. По-скоро обърнете внимание на размера. Твърде малките чанти не са подходящи за високи дами и обратно – твърде големите торби не са за препоръчване при по-ниски жени. Затова препоръчваме да намерите златната среда и да съобразите размера на чантата с вашата височина.

  1. Форма

Можете да съобразите формата на дамската си чанта също с формата на тялото си. Така, например, на високите и слаби жени ще им отива чанта със заоблени ъгли и дори кръгла форма. Това не може да се каже за ниските и закръглени дами. За тях се препоръчват модели с правоъгълни ъгли.

  1. Стил

Стилът на обличане трябва да оказва влияние върху избора на чанта, защото неправилното съчетание, ще доведе до нелицеприятни комбинации. Така, че преди да направите своя избор, помислете какъв е вашия стил на обличане. Например, ако предпочитате по-спортно облекло и планирате да използвате новия си аксесоар ежедневно, то не е препоръчително да се спирате на официални модели дамски чанти. Изберете такива, подходящи за ежедневна употреба. Големите чанти, тип пазарски торби, обикновено се използват в ежедневието. За специални, по-официални поводи са характерни по-малките и елегантни дамски чанти, които можете да комбинирате с официално облекло като рокля, риза с панталон и т.н.

  1. Употреба

И на последно място, но не и по важност е употребата. Преди да се спрете окончателно на определен модел, помислете за какво смятате да използвате новата си чанта.

Share Button

4 съвета за поддръжка на дамски чанти

Когато стане дума  да се погрижите за „нещата си”, обикновено първото, което хрумва е грижа за телефона или обувките, например. На дамите рядко им хрумва да се грижат за чантите си. И нормално, все пак този аксесоар обикновено е със здрава изработка, което му гарантира дълготрайност. Но в дългосрочен план, както повечето вещи и чантата се износва с времето. И все пак има какво да се направи, за да отложите или забавите това износване. С тези 4 лесни съвета за поддръжка.

  1. Използване на продукти

Може би ще се изненадате, но съществуват продукти, които можете да използвате, за да се погрижите за вашата чанта.  Спреят срещу дъжд и петна, който ги отблъсква, например е едно от средствата, които бихте могли да използвате. Е, такъв спрей може да се използва не толкова за защита срещу дъжд, колкото от изливане на течности върху нея. Един такъв спрей освен за предпазване, може да се използва и периодично, за премахването на налични петна и предотвратяване на оставането им върху повърхността на чантата. Ако тя е загубила своя блясък – ето още едно приложение на този тип спрейове.

  1. Използване на вещи за поддържане на формата

Дамите обичат големите чанти, но използването на такива изисква и малко по-голяма поддръжка, в сравнение с по-малките модели. Например, за да се поддържа формата на чантата, може да използвате някой пуловер, вестник, книга или друг предмет, чрез който да се запази формата на чантата. Все пак, по-мек и лек материал би бил по-добрия вариант.

  1. Използвайте торбички за прах

Една недотолкова популярна практика у нас е използването на торбички против прах. Когато не използваме този аксесоар дълго време, натрупването на прах върху повърхността е неизбежно – особено при кожените или лачени дамски чанти. Ако искате да избегнете праха, използвайте специални торбички против прах, в които да съхранявате неизползваните си чанти. Така, когато решите да ги носите, те винаги ще са като нови.

  1. Използвайте несесер, портмоне или торбичка за гримове

Много дами носят дамски чанти не само, за да пренасят в тях документи, портмоне и телефон, а за да могат да носят навсякъде със себе си гримове, лосиони и парфюми. Доста често, обаче, се случва така че някое червило, лосион или пък спирала да се отвори и да изцапа не само вътрешната част на чантата, но и другите вещи, които се намират там. Това може да ви създаде много главоболия. Ето защо, за да избегнете подобна ситуация, използвайте отделен несесер, където да съхранявате гримовете си, така че дори нещо да се отвори по случайност, то да не нацапа нито чантата, нито останалите вещи, които носите със себе си.

Share Button

Какво послание носи за притежателката си, една голяма дамска чанта?

Разхождайки се по улиците, доста хора не обръщат особено внимание на начина, по който ходят, по който се движат и държат. А всъщност чрез поведението, походката, облеклото и дори аксесоарите си, отправяме определени послания, чрез които се образува дадено впечатление у хората, които ни наблюдават.

Чантата е един от предметите, които имат най-голямо значение и говорят най-много за своята притежателка.

Дамите обикновено предпочитат големи дамски чанти, тъй като с такива се чувстват не само по-сигурни, но и по-защитени. Създава се и впечатление, че в такава може да се събере всичко необходимо, което една жена би искала да й е „под ръка”. И въпреки, че за притежателката значението е едно, то за околните посланието е друго. Носенето на голяма дамска чанта, създава впечатление у околните, че притежателката на модния аксесоар е силна и може да се справи с трудностите в живота. Също така, те символизират израза на недоверие към останалите и вярата единствено в себе си. Или казано по-просто, избора на голяма дамска чанта създава впечатление за работоспособност, възможност за поемане на отговорности и успешно извършване на неотложните задачи. Ето защо редица работодатели биха предпочели да наемат жена, която предпочита големи дамски чанти, тъй като биха били сигурни, че въпросната дама ще изпълни стриктно всички задачи, които й бъдат поставени.

Дамите, които не знаят какво послание носи избраната чанта, обикновено несъзнателно привличат някои обстоятелства в живота си. Все пак може да се поспори относно големината на чантата, тъй като не е задължително да се избира голяма, за да се събират много вещи в нея. Не е задължително да е препълнена винаги. Ето защо за аналитиците на женските характери става все по-трудно разгадаването на  вкусовете и предпочитанията на дамите.

Често големите модели се класифицират като торби или пък пазарски чанти, а може да се определят и като чанти, предназначени за пътувания и спорт. Без значение какво впечатление създават у околните, мнозинството жени ги предпочитат. Големите дамски чанти са удобни и практични, особено за тези, които са постоянно в движение. Може би донякъде избора се продиктува от забързания начин на живот и непрекъснато увеличаващите се ежедневни задачи, заради които доста хора отдавна са забравили какво е вътрешно спокойствие. Точно поради тази причина напоследък много жени в големите градове използват и дамски раници, които са доста практични също.

Дамите, направили своя избор към големите модели, обикновено са целеустремени и самоуверени. Те могат да постигнат това, което желаят. Нарамили своята модерна и елегантна, голяма дамска чанта, те са подготвени за всякакви ситуации в ежедневието и дори да решат да направят непредвидени покупки, има къде да ги сложат, вместо да използват хартиени или найлонови торбички.

Share Button
розова дамска чанта

3 практики за перфектен избор на дамска чанта

Когато си купувате дамска чанта, трябва предварително да определите за какво ще я използвате. Дали просто като моден аксесоар, който да допълни облеклото или пък освен с естетически характер, ще искате да побира и някои ваши лични вещи. Ако желаете да пренасяте само тях, то малка дамска чанта би било чудесно допълнение към официалния ви тоалет, но ако планирате да правите големи покупки, помислете за такава чанта, която може да събира голям обем вещи.

Когато избирате дамска чанта и не можете да определите какво точно ще носите в нея, най-добре вземете среден размер, така че да е достатъчно удобна за пренасяне на лични вещи и достатъчно обемна, за да поеме непредвидени покупки, които сте решили да направите импулсивно, от или докато пътувате за работа, а защо не и докато се разхождате.

И все пак не насочвайте цялото си внимание към размера. Не забравяйте, че е важно с какво ще съчетаете чантата си – с какво облекло или обувки, както и други аксесоари.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат при избора на дамска чанта.

розова дамска чанта

Стилът…

В зависимост от стила ви на обличане, трябва да изберете и своята чанта. Тя може да е по-официална или спортен тип. Ако вече разполагате с няколко ежедневни чанти, които комбинирате с облеклото си, то може да се ориентирате към по-официален модел.

Първо качеството, после вида…

Преди да се захласнете по красивите модели и подходящите по размер чанти, първо огледайте материалите и качеството на изработка. Защо ви е да потрошите торба пари по красива чанта, която бързо ще се износи и ще се наложи да я захвърлите? Или пък при по-голямо натоварване да се скъса и вещите ви да се изсипят насред пътя?

Ето защо е препоръчително да избирате чанти изработени от качествени материали и здраво изработени, така че да сте винаги спокойни дори и да се наложи да побирате повече и по-тежък багаж понякога.

Друго на което да обърнете внимание при оценка на качеството е самата изработка. Стърчат ли конци, има ли някакви други дефекти, драскотини и т.н.? Едва ли ще е лицеприятно да носите подобна чанта.

Размерът има значение…

И както вече споменахме, размерът е от значение. В зависимост от предназначението на бъдещата ви чанта, определете с какъв размер да бъде тя. Разнообразието от модели е изключително голямо. В магазините можете да откриете, както чанти малки колкото портмоне, така и големи, колкото пазарска торба.

И ако никой готов модел не отговаря на вашия вкус, то винаги можете да поръчате чанта по поръчка.

Ако се съобразявате с тези няколко елементарни практики, шанса да попаднете на сполучлива дамска чанта е много по-голям.

Share Button