5 важни съвета за избор на чанта

Изборът на правилна чанта, може да подчертае фигурата ви и да се съчетае перфектно с любимото ви украшение. Също така избора на правилния модел е важен, тъй като ще я носите всеки ден, в продължение на месеци. Ето защо е препоръчително да се съобразите с някои детайли. Тези няколко съвета ще ви бъдат от помощ, ако се колебаете при избора на правилен модел.

  1. Дължина

Тук има едно просто правило, което трябва да запомните. Частта на тялото, където трябва да се пада чантата, когато седите. Ако бедрата ви са по-малки, редно е да си вземете по-малка чанта и когато седнете и я поставите върху тях, тя да се вписва добре. Малката дамска чанта ще създаде впечатление за повече женственост. Ако пък бедрата ви са по-големи, можете да си вземете по-голяма чанта, която да стои на нивото на талията ви като така ще ви направи да изглеждате с по-фина фигура. Всъщност, дамските чанти, които се носят на нивото на талията се комбинират добре с всяка фигура, придавайки й по-добър вид, така че е добре да имате поне един такъв модел в колекцията си.

  1. Размер

Хубаво е дамите да следват модните тенденции, но в случая с този моден аксесоар, това не е задължително. По-скоро обърнете внимание на размера. Твърде малките чанти не са подходящи за високи дами и обратно – твърде големите торби не са за препоръчване при по-ниски жени. Затова препоръчваме да намерите златната среда и да съобразите размера на чантата с вашата височина.

  1. Форма

Можете да съобразите формата на дамската си чанта също с формата на тялото си. Така, например, на високите и слаби жени ще им отива чанта със заоблени ъгли и дори кръгла форма. Това не може да се каже за ниските и закръглени дами. За тях се препоръчват модели с правоъгълни ъгли.

  1. Стил

Стилът на обличане трябва да оказва влияние върху избора на чанта, защото неправилното съчетание, ще доведе до нелицеприятни комбинации. Така, че преди да направите своя избор, помислете какъв е вашия стил на обличане. Например, ако предпочитате по-спортно облекло и планирате да използвате новия си аксесоар ежедневно, то не е препоръчително да се спирате на официални модели дамски чанти. Изберете такива, подходящи за ежедневна употреба. Големите чанти, тип пазарски торби, обикновено се използват в ежедневието. За специални, по-официални поводи са характерни по-малките и елегантни дамски чанти, които можете да комбинирате с официално облекло като рокля, риза с панталон и т.н.

  1. Употреба

И на последно място, но не и по важност е употребата. Преди да се спрете окончателно на определен модел, помислете за какво смятате да използвате новата си чанта.

Share Button

Повече

4 съвета за поддръжка на дамски чанти

Когато стане дума  да се погрижите за „нещата си”, обикновено първото, което хрумва е грижа за телефона или обувките, например. На дамите рядко им хрумва да се грижат за чантите си. И нормално, все пак този аксесоар обикновено е със здрава изработка, което му гарантира дълготрайност. Но в дългосрочен план, както повечето вещи и чантата се износва с времето. И все пак има какво да се направи, за да отложите или забавите това износване. С тези 4 лесни съвета за поддръжка.

  1. Използване на продукти

Може би ще се изненадате, но съществуват продукти, които можете да използвате, за да се погрижите за вашата чанта.  Спреят срещу дъжд и петна, който ги отблъсква, например е едно от средствата, които бихте могли да използвате. Е, такъв спрей може да се използва не толкова за защита срещу дъжд, колкото от изливане на течности върху нея. Един такъв спрей освен за предпазване, може да се използва и периодично, за премахването на налични петна и предотвратяване на оставането им върху повърхността на чантата. Ако тя е загубила своя блясък – ето още едно приложение на този тип спрейове.

  1. Използване на вещи за поддържане на формата

Дамите обичат големите чанти, но използването на такива изисква и малко по-голяма поддръжка, в сравнение с по-малките модели. Например, за да се поддържа формата на чантата, може да използвате някой пуловер, вестник, книга или друг предмет, чрез който да се запази формата на чантата. Все пак, по-мек и лек материал би бил по-добрия вариант.

  1. Използвайте торбички за прах

Една недотолкова популярна практика у нас е използването на торбички против прах. Когато не използваме този аксесоар дълго време, натрупването на прах върху повърхността е неизбежно – особено при кожените или лачени дамски чанти. Ако искате да избегнете праха, използвайте специални торбички против прах, в които да съхранявате неизползваните си чанти. Така, когато решите да ги носите, те винаги ще са като нови.

  1. Използвайте несесер, портмоне или торбичка за гримове

Много дами носят дамски чанти не само, за да пренасят в тях документи, портмоне и телефон, а за да могат да носят навсякъде със себе си гримове, лосиони и парфюми. Доста често, обаче, се случва така че някое червило, лосион или пък спирала да се отвори и да изцапа не само вътрешната част на чантата, но и другите вещи, които се намират там. Това може да ви създаде много главоболия. Ето защо, за да избегнете подобна ситуация, използвайте отделен несесер, където да съхранявате гримовете си, така че дори нещо да се отвори по случайност, то да не нацапа нито чантата, нито останалите вещи, които носите със себе си.

Share Button

Повече

Какво послание носи за притежателката си, една голяма дамска чанта?

Разхождайки се по улиците, доста хора не обръщат особено внимание на начина, по който ходят, по който се движат и държат. А всъщност чрез поведението, походката, облеклото и дори аксесоарите си, отправяме определени послания, чрез които се образува дадено впечатление у хората, които ни наблюдават.

Чантата е един от предметите, които имат най-голямо значение и говорят най-много за своята притежателка.

Дамите обикновено предпочитат големи дамски чанти, тъй като с такива се чувстват не само по-сигурни, но и по-защитени. Създава се и впечатление, че в такава може да се събере всичко необходимо, което една жена би искала да й е „под ръка”. И въпреки, че за притежателката значението е едно, то за околните посланието е друго. Носенето на голяма дамска чанта, създава впечатление у околните, че притежателката на модния аксесоар е силна и може да се справи с трудностите в живота. Също така, те символизират израза на недоверие към останалите и вярата единствено в себе си. Или казано по-просто, избора на голяма дамска чанта създава впечатление за работоспособност, възможност за поемане на отговорности и успешно извършване на неотложните задачи. Ето защо редица работодатели биха предпочели да наемат жена, която предпочита големи дамски чанти, тъй като биха били сигурни, че въпросната дама ще изпълни стриктно всички задачи, които й бъдат поставени.

Дамите, които не знаят какво послание носи избраната чанта, обикновено несъзнателно привличат някои обстоятелства в живота си. Все пак може да се поспори относно големината на чантата, тъй като не е задължително да се избира голяма, за да се събират много вещи в нея. Не е задължително да е препълнена винаги. Ето защо за аналитиците на женските характери става все по-трудно разгадаването на  вкусовете и предпочитанията на дамите.

Често големите модели се класифицират като торби или пък пазарски чанти, а може да се определят и като чанти, предназначени за пътувания и спорт. Без значение какво впечатление създават у околните, мнозинството жени ги предпочитат. Големите дамски чанти са удобни и практични, особено за тези, които са постоянно в движение. Може би донякъде избора се продиктува от забързания начин на живот и непрекъснато увеличаващите се ежедневни задачи, заради които доста хора отдавна са забравили какво е вътрешно спокойствие. Точно поради тази причина напоследък много жени в големите градове използват и дамски раници, които са доста практични също.

Дамите, направили своя избор към големите модели, обикновено са целеустремени и самоуверени. Те могат да постигнат това, което желаят. Нарамили своята модерна и елегантна, голяма дамска чанта, те са подготвени за всякакви ситуации в ежедневието и дори да решат да направят непредвидени покупки, има къде да ги сложат, вместо да използват хартиени или найлонови торбички.

Share Button

Повече

розова дамска чанта

3 практики за перфектен избор на дамска чанта

Когато си купувате дамска чанта, трябва предварително да определите за какво ще я използвате. Дали просто като моден аксесоар, който да допълни облеклото или пък освен с естетически характер, ще искате да побира и някои ваши лични вещи. Ако желаете да пренасяте само тях, то малка дамска чанта би било чудесно допълнение към официалния ви тоалет, но ако планирате да правите големи покупки, помислете за такава чанта, която може да събира голям обем вещи.

Когато избирате дамска чанта и не можете да определите какво точно ще носите в нея, най-добре вземете среден размер, така че да е достатъчно удобна за пренасяне на лични вещи и достатъчно обемна, за да поеме непредвидени покупки, които сте решили да направите импулсивно, от или докато пътувате за работа, а защо не и докато се разхождате.

И все пак не насочвайте цялото си внимание към размера. Не забравяйте, че е важно с какво ще съчетаете чантата си – с какво облекло или обувки, както и други аксесоари.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат при избора на дамска чанта.

розова дамска чанта

Стилът…

В зависимост от стила ви на обличане, трябва да изберете и своята чанта. Тя може да е по-официална или спортен тип. Ако вече разполагате с няколко ежедневни чанти, които комбинирате с облеклото си, то може да се ориентирате към по-официален модел.

Първо качеството, после вида…

Преди да се захласнете по красивите модели и подходящите по размер чанти, първо огледайте материалите и качеството на изработка. Защо ви е да потрошите торба пари по красива чанта, която бързо ще се износи и ще се наложи да я захвърлите? Или пък при по-голямо натоварване да се скъса и вещите ви да се изсипят насред пътя?

Ето защо е препоръчително да избирате чанти изработени от качествени материали и здраво изработени, така че да сте винаги спокойни дори и да се наложи да побирате повече и по-тежък багаж понякога.

Друго на което да обърнете внимание при оценка на качеството е самата изработка. Стърчат ли конци, има ли някакви други дефекти, драскотини и т.н.? Едва ли ще е лицеприятно да носите подобна чанта.

Размерът има значение…

И както вече споменахме, размерът е от значение. В зависимост от предназначението на бъдещата ви чанта, определете с какъв размер да бъде тя. Разнообразието от модели е изключително голямо. В магазините можете да откриете, както чанти малки колкото портмоне, така и големи, колкото пазарска торба.

И ако никой готов модел не отговаря на вашия вкус, то винаги можете да поръчате чанта по поръчка.

Ако се съобразявате с тези няколко елементарни практики, шанса да попаднете на сполучлива дамска чанта е много по-голям.

Share Button

Повече

как се онси дамска чанта

Как да носим дамска чанта правилно?

Неправилното носене на дамска чанта, особено, когато е по-тежка може да причини болки в гърба или дори да доведе до изкривяване и плексит. Това се дължи на неправилната стойка и допълнителните килограми, които трябва да носите всеки ден, чрез своята чанта.

Тези няколко препоръки ще ви помогнат да носите чантата си правилно, така че да избегнете неприятните болки и дискомфорт.

Съвет 1: Редувайте раменете

С времето, когато една вещ се употребява постоянно, се придобива навик как да се използва. Например, когато свикнем да ровим в телефоните си с една ръка, ние ги използваме почти постоянно само с нея. Носенето на чанти не прави изключение. Всяка дама си има любимо рамо, на което да носи своята дамска чанта. От коя страна ще ви е по-удобно да я носите, обикновено зависи от това дали сте левичар или десничар. Въпреки това, ще се наложи да се отучите от този навик. Редуването на раменете ще помогне да разпределяте тежестта от съдържанието на чантата равномерно за определени периоди от време и това ще спомогне за премахването или изобщо за липсата на поява на болки в рамената и гърба.

Съвет 2: Избягвайте носенето на дамска чанта при сгъвката на лакътя

В днешно време е модерно дамите да носят своите елегантни чанти именно на това място. Проблемът е, че сериозно можете да увредите лакътната кост като не е изключено да получите и тендовагинит. Тази болест е възпаление сухожилията, на крайниците и  може да се получи в следствие от извършването на постоянно повтарящи се действия (привични), които са с доста ниска интензивност. Постоянното носене на дамската чанта при сгъвката на лакътя е точно такова действие. Така, че носенето в ръка или на рамо е по-добрия вариант.

Съвет 3: Постигнете баланс

как се онси дамска чанта

Доста често, при натоварване с повече багаж, дамите имат навика да го носят само в едната ръка. Това е много грешен подход. И всеки го знае, но поради естетически причини – продължава да го прилага. Време е да промените това. Препоръчително е да балансирате багажа и в двете си ръце, така че да се изравни теглото. Това ще помогне за запазването правилната форма на тялото и ще избегнете досадните болки в гърба.

 

Съвет 4: Носете правилно чантата през рамо

 

Също неугасваща мода са чантите на една страна, през рамо. Освен, че е правилно от здравна гледна точка, също е и модерно. И все пак не е много „здравословно” да носите чантата си през рамо, когато тежи твърде много и виси от едната ви страна. Тогава как е най-правилно да се носи?

 

Най-правилно е отпред, на корема. Това наподобява стила на пощальоните. Ако се притеснявате, че за да угодите на гърба си ще трябва да направите компромис със стила, то може да се ориентирате към използването на малки и елегантни дамски чанти през рамо, в които ще има място да поберете само любимия си гланц, ключове, телефон и портмоне.

 

Съобразяването с тези елементарни съвети значително ще подобри състоянието на тялото ви и ще ви лиши от болките в гърба.

Share Button

Повече