достъпни zero waste алтернативни продукти

Защо да изберем zero waste продукти и от къде да си закупим?

Само през 2020 г. са генерирани над 11 милиона тона битови отпадъци според Централната статистическа служба. Най-много, т.е. почти 90% от всички битови отпадъци, са опаковките. Това е доста, нали? За щастие опазването на околната среда вече не се свързва само с „да опазим дърветата“ (най-сетне) и става присъстващо в ежедневието на много хора. Но за тези, за които Zero Waste все още е чужда концепция, подготвили сме кратко въведение. Ще се съсредоточим върху въвеждането на тази идея, преди всичко защо и от къде да купуваме Zero Waste продукти, като по този начин генерираме възможно най-малко отпадъци. 

Какво означава „нулев отпадък“?

Философията за Zero Waste насърчава хората да водят живот с възможно най-малко отпадъци. Ежедневно генерираме много отпадъци – касови бележки, листовки, пластмасови тръби, хартиени и пластмасови чаши за кафе, салфетки, остатъци от разопаковани опаковки и т.н. Това не е всичко, а боклукът не изчезва. Пластмасата не може да се преработва безкрайно и депата нарастват, вместо да изчезват. В практиката с нулева загуба се спазва принципът 5R:

Отказ, намаляване, повторно използване, рециклиране, гниене (компост).

Използвайте естествени почистващи препарати

Пластмасата в кухнята идва не само от храната, но и от аксесоари и перилни препарати. Синтетичните гъби престанаха да бъдат единственият избор, откакто техните екологични алтернативи се появиха на пазара. Те не вредят на околната среда и имат положителен ефект върху здравето. За разлика от синтетичните гъби, те не натрупват огромни количества бактерии и гъбички. 

Кухненските мивки с нулеви отпадъци са изработени от сизал, целулоза, юта или луфа. Ако предпочитате да използвате кухненска четка, изберете тази с кокосови влакна и дървена дръжка. Тези аксесоари са естествени, така че можете да ги изхвърлите в биоотпадъци след употреба. 

Елиминирането на битовите отпадъци е малко по-трудно, въпреки че не е невъзможно. В магазин за нулеви отпадъци такива продукти се продават в собствени контейнери за многократна употреба. Можете дори да опитате сами да направите почистващи препарати за кухнята (например на базата на лимонена киселина), а също и да създадете течност за миене на съдове, използвайки сапунени люспи. На пазара има и естествени и екологични препарати, например таблетки или прах за съдомиялна машина в картонени опаковки. Освен това си струва да се откажете от кухненските кърпи за еднократна употреба в полза на техните аналози за многократна употреба, изработени от бамбук или органичен памук. 

Баня с нулеви отпадъци

Банята също може да бъде безкраен източник на отпадъци. Памучни тампони, пластмасови козметични опаковки, торбички за тоалетна хартия, четки за зъби и много други отпадъци попадат в кофата за боклук от време на време. Броят им може успешно да бъде намален чрез замяна на синтетични аксесоари с техните естествени аналози.

На пазара има все повече такива заместители, благодарение на които животът с нулев отпадък става по-лесен и достъпен за всички. Достатъчно е да споменем самобръсначки за многократна употреба, менструални чашки вместо дамски превръзки или поне рециклирана тоалетна хартия, продавана на едро. 

На сайта EcoKompas.com напрактика се предлагат най-разнообразни продукти Zero Waste за цялостното обзавеждане за всяка стая на вашия дом.

Дървена папионка – търсеният подарък за вашата половинка

Когато сте от дълго време с някого, идва момент, в който се чувствате “изчерпани” от идеи за подаръци. И в това няма нищо необичайно. Неприятната част обаче съвсем не е за подценяване. На всички ни се иска да бъдем безупречни, когато дойде моментът да избираме подаръци. Особено когато те са за най-близките ни. Стига толкова чудене и нерви! Ние имаме страхотна идея, която със сигурност ще ви хареса – както на вас, така и на вашата половинка.

За кого е подходящ подарък дървената папионка?

Дървената папионка е идеален избор за хората, които обичат модата и които са напълно отдадени на тенденциите у нас и по света. Защото няма нищо по-хубаво от това да направите подарък, който е изцяло персонализиран спрямо характера и интересите на неговия получател. Независимо дали говорим за човек, който предпочита елегантния стил, или някой, който се придържа към по-неформалното облекло, дървената папионка е добра идея и в двата случая. Познавайки човека, на когото искате да подарите дървена папионка, вие може да изберете перфектната големина, форма и цвят, така че да сте сигурни, че новият аксесоари ще влезе в употреба. Това превръща дървената папионка в подарък с послание. Какво имаме предвид? Този аксесоар е отражение на човека, който я носи. Подарявайки такава на своята половинка, вие имате възможност да му/ѝ демонстрирате, че добре го/я познавате. А не е ли именно това смисълът на всеки жест?

Подарък, който наистина ще изненада получателя си!

Дървената папионка е подарък, който малко хора биха очаквали. А както всички знаем, елементът на изненадата е това, което прави всеки подарък още по-очарователен. Има неща, които всички сме получавали и всички сме подарявали. Е, ако искате да излезете от статуквото и подарите нещо, което наистина да е оригинално, така че да си гарантирате, че вашата половинка няма да получи второ такова, то това естествено е дървената папионка.

Без ограничения във времето и цената!

Дървената папионка е универсален подарък, подходящ за всички поводи през годината – от Свети Валентин, през рождени и имени дни, до годишнини и други лични поводи. Нещо повече, веднъж щом подарите дървена папионка, ви гарантираме, че нейният притежател (ако досега не е бил) ще се превърне в почитател на тези аксесоари и вие си оставяте възможност да повторите подаръка за в бъдеще. Хубавото е, че този вид папионки освен ефектен и издръжлив, са и доста достъпен аксесоар. Може да намерите сравнително евтини дървени папионки на цени от 25 до 35 лв.

Една дървена папионка никога не може да е излишна! Особено за хората, които знаят как да я носят със стил.

Дамска чанта с флорален принт или как да раздвижите стила си?

С наближаването на зимния сезон дните започват да стават все по-къси, температурите: по-ниски, а нашият стайлинг: ами определено по-скучен. Как ви се струва идеята да раздвижите скучния и сив аутфит със стилен и креативен аксесоар?

Чанта във флорален принт – защо не?

Много от вас може би си мислят, че флоралният принт е запазена марка на пролетно-летния сезон и са донякъде прави, но съгласете се, че е просто прекрасно да разнообразим есенния си стайлинг с нетрадиционен аксесоар!

Тази чанта-бижу може да контрастира на цялостната визия и да бъде със свеж флорален принт или пък в ярък цвят, който да бъде акцент във вашия аутфит.

Флоралните щампи оставят усещането за ръчно рисуван пейзаж, а ярките цветове определено грабват вниманието. Този вид чанти обикновено са в един основен изчистен цвят, а върху него е изобразен съответният флорален мотив.

Ето и няколко съвета при съчетаването на чанта с принт:

Този вид чанти се съчетават идеално с  изчистен, минималистичен аутфит в класически цветове, като акцентът пада върху чантата.

Красива дамска чанта с флорален принт – Lombardy

Друга успешна комбинация е вашият тоалет да съдържа основния цвят на чантата и цвят по избор от флоралния принт.

В този ред на мисли, добре е да обърнете специално внимание и на вашите обувки. Чантата с принт се съчетава успешно с обувки в един от цветовете на принта. Перфектна комбинация, с която никога няма да сгрешите!

Съчетайте своята чанта с флорален принт на следващо ниво – когато вече се чувствате достатъчно уверени, носейки своя принт, е време да го комбинирате с друг такъв. Да, точно така! Номерът при съчетаването на два или повече флорални мотива е те да са в един размер и стил. Малките и изящни флорални елементи вървят с малки и изискани цветни принтове, а големите и смели флорални елементи отлично си съвпадат със смели тонове.

Чантата с принт е тази, която показва характер и е винаги добра идея за допълнение към монохромни тоалети.

Каквато и чанта с принт да изберете, следвайки горните съвети, ще се сдобиете с прекрасна, цветна и шик есенна визия!

Трите клъча, от които се нуждаем в гардероба си

С течение на времето хората правят много промени, както в начина си на живот, така и в предпочитанията си. Същото важи и за модните аксесоари, по-специално за дамските чанти. Факт е, че жените не могат да живеят без своята чанта, ето защо Нейно величество дамската чанта се превърна едновременно в необходимост и модна находка.

Безспорно, една от най-любимите дамски чанти на всички времена е така нареченият „клъч”. Клъч чантите са малки, стилни, особено подходящи за партита. Поради неголемия си размер, те са удобни и лесни за носене. Тези кокетни прекрасни чантички са винаги актуални и се предлагат в различен дизайн, цвят и форма.

Но как да изберем най-подходящата за нас?! Ще се спрем на три основни момента, а именно: повод, цвят и дизайн, като същевременно ще представим три конкретни модела.

Малката вечерна дамска чанта

Да, класика в жанра. Ето защо всяко момиче трябва да притежава по една такава чантичка, подходяща за всяка парти визия или пък официално събитие. Тя се съчетава лесно, ако е в неутрален цвят или пък е страхотен акцент към всеки тоалет, ако обичате по-забележимите цветове.

Малка вечерна дамска чанта с допълнение лъскав принт

Такъв тип лъскав клъч е изключително подходящ за официални поводи, тъй като ще даде идеален завършек на вечерния ви тоалет. Може да заложите на изчистна рокля, но добавяйки този атрактивен аксесоар, определено ще сте звездата на събитието!

Свеж клъч с флорални мотиви или прозрачен модел

По-смелите дами могат да заложат на свеж клъч с флорални мотиви или нещо, което се набива на очи отдалеч, перфектен избор за топлите сезони – прозрачен клъч с бамбукова дръжка. Изключително подходящ за по-небрежна визия и събития без строг дрескод. Този тип клъч се съчетава еднакво добре, както с кежуъл рокля, така и с дънки, тишърт и блейзър за по-елегантно излъчване.

Трябва да отбележим, че тези така грациозни малки чантички обикновено разполагат и с дълга дръжка – за още по-голямо удобство. Есенният сезон е особено подходящ за дамите, които предпочитат да носят по този начин своята чантичка, тъй като могат да я съчетаят с кожено яке или палто.

Едно е ясно – клъчовете са оригинални и необичайни аксесоари сами по себе си. Затова при избора на подобен вид малка чантичка се ръководете най-вече от повода.

Как Tim Westbrook постигат революционното съотношение между цена и качество, в полза на качеството?

Добре, да кажем че близък за теб човек скоро има рожден ден или пък друг повод, ясно е че трябва да му подариш нещо, но какво да бъде? Ето ти едно интересно ново предложение, за което сигурни сме може още да не си чувала!

Tim Westbrook е забележителна марка, която за сравнително краткото си съществуване вече успя да затвърди своето присъствие на пазара. Освен на невероятния стил, който излъчват техните модели часовници, този успех се дължи и на една друга подробност от изключителна важност – високото качество, предлагано срещу една абсолютно приемлива за подобен клас часовници цена.

Нека обърнем малко по-задълбочено внимание на това какво всъщност ще получите, закупувайки часовник Tim Westbrook. Защото външният вид на модела е видим с просто око за всекиго, но техническите спецификации са това, което определя класа на часовника.

Механизмът на часовниците Tim Westbrook е кварцов, което означава, че се задвижва с помощта на батерии. Изобретяването на кварцовите менахизми е революционен етап в развитието на часовниците изобщо, защото така те стават много по-достъпни, без да губят от своята функционалност и ефективност. Кварцовите механизми на часовниците Tim Westbrook са японски, което само по себе си говори достатъчно за тяхното качество и надеждност.

Верижките на часовниците от първата колекция на Tim Westbrook са два вида. Първите са класически каишки от качествена естествена кожа, чиито предимства е излишно да коментираме. Естествената кожа е издръжлив материал с дълъг живот, който предоставя максимален комфорт за ръката, не запарва и не задържа замърсители. Другият вид верижки са актуалните и популярни „НАТО“ каишки, който придават на часовника една по-лека, свежа и младежка визия.

Водоустойчивостта също е важно качество на часовниците Tim Westbrook.За съвременните мъже и жени е важно да имат максимална свобода на движение и действие, без да е необходимо постоянно да се притесняват за аксесоарите си. Водоустойчивостта на часовниците Tim Westbrook е до 3 АТМ, което означава, че те ще преживеят многократно наморяне, стига да не ги държите с часове под течаща вода и да не плувате с тях.

Антиалергичният гръб от висококачествена неръждаема стомана е подходящ дори за хора с подчертано чувствителна кожа, предразположени към кожни проблеми.

Защитното минерално стъкло е гаранция за безопасността и дългия живот на часовника, дори на ръката на притежател, който няма навика специално да пази тази ценна вещ.

Функциите на часовниците Tim Westbrook са точно толкова, че да са достатъчно, без да са прекалено. Те имат допълнителни малки циферблати, разположени в основния циферблат, които имат функцията на календар, хронометър и др. Стрелките на часовника имат фосфорно покритие и се зареждат от слънчевата светлина, което ги прави видими в тъмно пространство.

Както сами можете да прецените, всяко от гореизброените е атрибут на високия клас часовници. И все пак Tim Westbrook ни предлагат този набор от екстри на една съвсем достъпна цена. Как се случва това? С желание, грижа за клиента и любов към добре изглеждащия, функционален и добър часовник.

Ако снимките и описанията в статията са ти допаднали, то можеш да разгледаш моделите на марката, които се предлагат в България – ТУК. Уверяваме те, че ако избереш един от тези часовници като подарък за любим мъж със сигурност ще го направиш една идея по- щастлив! Вече го пробвахме лично, работи безотказно!