Как да изберем подходяща ученическа раница за момиче?

Ученическата раница е верен спътник на детето през цялата година, а изборът й става все по-труден за родителите заради огромното разнообразие от модели, размери и цени. Наред с красивите дизайни обаче, е важно да обърнем внимание преди всичко на качеството на изработка, удобството и здравината на раницата, които са от основно значение за правилната стойка на ученика.

Търсенето на подходяща ученическа раница за момиче може да се превърне в цяло приключение, но съвсем не е мисията невъзможна, ако обърнем внимание на няколко специфични фактора. Какво е важно при нейния избор?

Размер на раницата според възрастта на момичето

Възрастта на ученичката има голямо значение, тъй като ръстът й е различен, количеството необходими учебници и други ученически пособия също се променя с времето, а от това зависи и какъв размер раница трябва да изберем. Ето какви са приблизителните размери според възрастта на момичето:

  • 3-4 години – 25-30 см;
  • 4-6 години – 30-35 см;
  • 5-7 години – 35-40 см;
  • 7-13 години – над 40 см;
  • 13-18 години – според предпочитанията на тийнейджъра.

Раница според теглото на момичето

Тук правилото е, че раницата за училище не трябва да тежи повече от 10% от теглото на момичето, когато е пълна с учебници, тетрадки и  други ученически принадлежности. В същото време трябва да се убедите, че избирате достатъчно здрава раница, която да издържи на товара, а той да може да се разпределя равномерно, така че да не изкривява гърба на ученичката.

Отделения и прегради

Джобовете, вътрешните отделения и преградите в ученическата раница значително улесняват подредбата на учебните пособия, затова е добре да разгледате модели с повече такива. Всеки допълнителен джоб е бонус – например, страничният за шише с вода. Такива раници са особено функционални и подпомагат добрата организация. Здравината на циповете също има значение, така че обърнете внимание и на тези малки детайли, когато търсите качествена раница за вашата ученичка.

Ергономичност

Ергономичните раници са най-добрият избор, когато говорим за здравето на детето. Анатомичният гръб, коланът за кръста, подсилените регулируеми презрамки, ще допринесат за комфорта при носене на раницата и ще подпомогнат правилното разпределяне на тежестта на нейния товар.

Дизайн

Разнообразието от красиви модели раници е наистина огромно, което често обърква родителите. Разбира се, личните предпочитания на момичето имат основно значение при избора, но все пак е добре моделът да бъде съобразен с конкретните нужди, възрастта и теглото на детето. Съветваме ви раницата да е снабдена и със светлоотразителни ленти и стикери, които ще повишат безопасността на вашата ученичка.

Добре е раницата да е изработена от леки и устойчиви материали, лесни за поддръжка и не на последно място – водоустойчиви, за да бъдат защитени ученическите вещи, които се пренасят в нея. Здравите шевове също не са за пренебрегване.

Какъвто и дизайн на раницата да предпочете момичето, винаги може да купите и допълнителни аксесоари, с които да разнообрази визията й.

По отношение на цената може да кажем, че е напълно възможно да откриете подходяща ученическа раница за момиче, която да отговаря на всички тези критерии, без да се налага да отделяте прекалено много средства за закупуването й. Освен това, препоръките са раницата да се подменя всяка година, така че моделът да съответства на възрастта и нуждите на детето. А и подрастващите девойки често сменят предпочитанията си, затова лесно бихте могли да заложите на по-бюджетно решение, без да правите компромис с качеството.

Нашите момичешки раници за училище може да видите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *